linkedin-logo LinkedIn  |  sitemap-ikon Sitemap

dk-flag​   uk-flag   de-flag

CCS - Clean Cut Surfaces​®

​Journalist Allan Malmbergs artikel i PLASTpanorama nr. 11, 2016. PLASTpanorama er et branchemagasin, hvis målgruppe er Plastbranchen i Danmark og Skandinavien, herunder både de plastforarbejdende og -forbrugende sektorer.

Undgå polering med optimeret teknologi

Polering er normalt en fast procedure i forbindelse med fremstilling af værktøj til sprøjtestøbning. Men ikke hos virksomheden Michael Lundbech A/S. De har udviklet Clean Cut Surface-teknikken, hvor fræsningen fremstår helt blank - uden behov for efterbehandling


Virksomheden Michael Lundbech A/S i Ringsted er kendt som en idérig og kreativ værktøjsmager. De står da også bag udviklingen af en ny CCS®-teknik, hvor fræsning i konventionelt værktøjsstål efterlader sig så små spor, at håndpolering ikke er nødvendig. Det betyder, at der ikke er behov for den normale procedure, som et værktøj skal igennem, håndpoleringen.

- Vores teknik betyder, at værktøjskomponenten er færdig, når den forlader fræsemaskinen. Overfladen fremstår helt blank og spændingsfri, forklarer Michael Lundbech, der er stifter og ejer af virksomheden.

Teknikken er unik og usædvanlig, og umiddelbart kender hverken han eller hans medarbejdere til andre virksomheder, som mestrer teknikken, der dybest set går ud på at kunne styre fræsningen optimalt.

- Der ligger nogle forretningshemmeligheder i selve CCS-teknikken, men grundlæggende går det ud på, at vi kan håndtere de mange parametre, der ligger i fræsningen på en måde, så vi eliminerer poleringsbehovet. Det har en række meget positive effekter. Ved at undgå poleringen kan vi fjerne den ekstra og tidskrævende arbejdsproces. Ydermere ligger der en potentiel risiko for at ændre en smule på geometrien af værktøjet ved poleringen, da det er umuligt at foretage en fuldstændig ens polering af hele værktøjet. I fræsningen er vi sikre på, at målene holder, forklarer Michael Lundbech.

Direktør Michael Lundbech ved virksomhedens celle, som består af et bearbejdningscenter, sænkgnister og en robot. Både bearbejdningscenter og sænkgnister betjenes af robotten. Det er på denne celle, at udviklingen med CCS er kommet så langt.

Mikroskop giver forklaring

I enhver fræsning opstår der normalt fræsespor. I et mikroskop ser det nærmest ud som en slags tallerkenrækker, der ligger side om side. Selv små spor vil, hvis ikke de fjernes, give et aftryk på emnet. I de værste tilfælde som reelle striber, men normalt giver det sig udslag i, at emnet er mindre blankt end det kunne have været.

Disse fræsespor er fraværende ved CCS-teknikken, som mikroskopibilleder tydeligt viser. Overfladen er helt ensartet. - Selv hvis man går op i opløsning, vil man se en høj grad af ensartethed, forudser han.

Projektleder René Hansen ved virksomhedens målemaskine i gang med at kontrollere en indsats til et sprøjtestøbeværktøj.

Projekt gav idéen

CCS-teknikken har været flere år undervejs. Idéen blev født i forbindelse med et projekt støttet af Højteknologifonden. Projektets formål var at udvikle og implementere en teknologi, der muliggør brugen af nanostrukturerede overflader på sprøjtestøbte plastkomponenter. Mere præcist gik det ud på at udvikle et værktøj til et plastemne, hvor plastoverfladen ville fremstå med en struktur, hvor lyset blev brudt, så det tilbagesendte lys indenfor et meget begrænset bølgelængdeområde. Dermed ville overfladen fremstå med ensartet farve. Men for at kunne danne nanostrukturen direkte i ståloverfladen viste der sig et behov for - ud over ruhed - også at reducere spændingsniveauet i overfladen, og tanken opstod om, hvorvidt man kunne optimere fræsningen så meget, at sporene og spændingerne helt forsvandt.

- Da det lykkedes første gang, arbejdede vi med en seks millimeter kuglefræser, men nu kan vi styre processen med en to millimeter kuglefræser, forklarer Michael Lundbech.

Det er optimal styring af de mange parametre, der tilsammen giver den helt rigtige fræsning. CCS - Clean Cut Surfaces® er nu et registreret varemærke.

- Vi anvender præcis de samme maskiner og det samme udstyr, som alle andre i denne branche, så dybest set er det et spørgsmål om tid, før de bedste af vores konkurrenter er på omgangshøjde med os - på vores nuværende niveau. Vi arbejder på at få vores teknik ud på markedet, og så tænker vi naturligvis videre på det næste step, så vi hele tiden kan holde os blandt de allerbedste i branchen, understreger Michael Lundbech.

Overflade fræset uden CCS-teknik.

Overflade fræset med CCS-teknik.

Et nyt produkt på markedet

Med CCS-teknikken har Michael Lundbech A/S udviklet en produktionsproces, der optimerer værdikæden for kunden, som kan springe poleringsdelen over og dermed minimere håndtering, tid og risici. Virksomheden er derfor på vej med et helt nyt produkt. De er en ordreproducerende virksomhed, der blandt andet arbejder med at udvikle prototypeværktøjer og sprøjtestøbte plastemner, som kunden skal bruge i videreudvikling af det færdige produkt.

Endnu er teknikken ikke for alvor kommet bredt ud, men hos projektleder René Hansen, Michael Lundbech A/S, er der ingen tvivl om, at man sidder inde med en fantastisk teknik.


- Vi har udviklet et lille værktøj med bogstaverne ML, hvor M’et er fræset med CCS-teknik. Værktøjet blev vist på PlastTeknik Nordic 2016, hvor det fik meget opmærksomhed og mange positive tilkendegivelser.

Værktøjsindsats, hvor M’et i logoet er fræset med CCS-teknik. Plastemnet, man får ud af dette værktøj, har en overfladeglans på højde med et, som er støbt i et håndpoleret værktøj.​